Скитащите албатроси с по-възрастни партньори прекарват по-малко време в търсене на храна от тези с по-жизнени партньори

Ново проучване, ръководено от университета в Ливърпул, установи, че скитащите албатроси с по-възрастни партньори прекарват по-малко време в търсене на храна от тези с по-жизнени партньори, така че партньорът им чака по-кратко без храна.

Тези огромни птици държат рекорда за най-дълъг размах на крилата в света (средно 3 метра) и могат да достигнат 50-годишна възраст. Намерени да се плъзгат над южната част на Индийския и Антарктическия океан, скитащите албатроси обикновено се чифтосват за цял живот, размножавайки се с един и същ партньор на всеки две години.

След като женската снася единственото си яйце, бъдещите родители се впускат в един от най-дългите инкубационни периоди сред птиците. Те прекарват следващите 78 дни, редувайки се да мъти, докато партньорът им отива в морето, за да се храни.

Тези пътувания за хранене продължават средно около 12 дни, през което време вързаният към гнездото родител трябва да остане без храна. Това може да има значително отрицателно въздействие върху състоянието на тялото им, което се влошава колкото по-дълго партньорът им отсъства.

В проучване, публикувано в сп Екология и еволюцияизследователите анализираха данни от пътуванията за търсене на храна на 71 двойки, гнездящи в отдалечения архипелаг Crozet в южната част на Индийския океан.

Скитащ албатрос, авторско право Мат Джоунс, от галериите за сърфиращи птици

Данните, събрани от малки устройства, монтирани на краката на скитащи албатроси, позволиха на екипа да измери времето, прекарано в морето. Това разкри, че птиците, чифтосани с по-възрастни партньори, предприемат по-кратки пътувания за хранене и така се връщат в гнездото по-рано от тези с по-млади партньори.

Изследователите смятат, че това може да се дължи на факта, че птиците са в състояние да преценят колко дълго партньорът им може да издържи без храна. Тъй като по-възрастните птици може да се борят да издържат на натиска на дълго гладуване, техните партньори избират да ги облекчат по-рано. Това в крайна сметка е от полза и за двамата родители, които разчитат един на друг, за да отгледат малките си.

Водещият автор на статията и докторант в Университетското училище по екологични науки, Фин Маккъли каза: „На хартия това поведение изглежда много грижовно: единият родител се отказва от времето за хранене, за да защити другия. В действителност това поведение е от полза и за двамата родители. Албатросите не могат да бъдат самотни родители; условията са твърде сурови. Ако единият родител разтърси другия, като ги кара да вършат твърде много работа, те ще загубят мацката, което е пагубно и за двамата партньори.

„Нашите открития показват, че птиците имат начин да разберат какъв натиск може да понесе техният партньор. Това познаване може да се развие през годините, прекарани в размножаване заедно, докато опознават границите на другия, но са необходими повече изследвания, за да се провери тази теория.

„Така че, ако вие сте скитащ албатрос и вашият партньор е малко по-възрастен и по-малко способен да се възстанови от дълго гладуване, във ваш най-добър интерес е да предприемете допълнителни стъпки, за да ги поддържате в бойна форма.“

Въпреки че предишна работа показва, че скитащите албатроси коригират собственото си поведение при търсене на храна, когато остареят, това е първото проучване, което предполага, че възрастта на партньора им също може да е важна.

Фин Маккъли добави: „Мислехме, че птиците ще се интересуват повече от собствената си възраст, отколкото от тази на партньора си, когато вземат решения, така че тези резултати бяха наистина неочаквани.

Нашите резултати просто показват колко сложен може да бъде животът на животните и колко природата е пълна с изненади!“

Скитащите албатроси в тази популация се изучават активно от 1966 г. насам. Заплахите, особено тази от улавяне в риболовни съоръжения, доведоха до рязко намаляване на броя им през 70-те години на миналия век, което доведе до етикетирането на този вид от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) като „уязвим ‘.

Изследването е ръководено от изследователи от групата по екология на морските птици в Университета на Ливърпул в сътрудничество с учени от Националния център за научни изследвания, Университета на Шефилд и Националния музей на естествената история.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *